Jak pili nasi rodzice? – cz. II. Wódka nie zawsze czysta

Wódka była bez wątpienia najważniejszym alkoholem w czasach PRL-u. Występowała pod różnymi, dziś już legendarnymi, markami. Pito przede wszystkim czystą, ale ogromną popularność zyskała wówczas również kolorowa. Starano się za to unikać tej najtańszej, po której kac podobno był nie do opisania.

czytaj całość »
Jak złagodzić kaca?

Aż nazbyt często, świetna zabawa w gronie znajomych przy suto zakrapianym stole kończy się przykrymi konsekwencjami, które następnego dnia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. I chociaż wiemy o tym, że kac jest wiernym towarzyszem imprez, to raczej nie powstrzyma nas to przed planowaną zabawą. Możemy tylko szukać sposobów na to, jak go później złagodzić.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: rum, czyli „kochanka marynarza”

Nie trzeba być ani piratem, ani marynarzem, ani nawet szczurem lądowym zaczytującym się w powieściach przygodowych, by wiedzieć, czym jest rum. Ten nieskomplikowany i dość mocny alkohol przeszedł do legendy jako nieodłączny towarzysz ludzi morza. Jednak swoją karierę rozpoczynał z dala od Karaibów, w czasach, gdy jedynie nieliczni ośmielali się oddalać od suchego lądu.

czytaj całość »
Kac bez bólu głowy

Niejednokrotnie, dzień po udanej imprezce myślimy: „Jak cudownie byłoby obudzić się bez bólu głowy”. Może ciężko uwierzyć w taki scenariusz, ale jest to możliwe. Warunkiem jest zastosowanie się do kilku kluczowych zasad.

czytaj całość »
Jak przygotować się do imprezy, żeby rano głowa nie bolała?

Jest piątek. Wieczór zapowiada się na bogato i w doskonałym towarzystwie. Zapewne niejedna butelka pęknie i niejeden kufel wyschnie. Jeśli jednak nie chcesz następnego dnia srogo za wszystko pokutować, musisz poczynić pewne przygotowania, które pozwolą Ci nie tylko uniknąć kaca, ale też bawić się świetnie do białego rana.

czytaj całość »
Co pić na kaca?

Pragnienie to częsty objaw tzw. „kaca”. Suchość w ustach, posmak wczorajszego przeholowania jest nie do zniesienia, dlatego organizm domaga się nawodnienia. Co więc pić, aby poczuć się lepiej?

czytaj całość »
Czy i jak działa 2KC? Odkrywamy tajemnicę suplementu diety na kaca

Osoby zastanawiające się na wyborem środka na kaca często zadają sobie pytanie, jak działa 2KC, a przede wszystkim – czy 2KC faktycznie działa? Odpowiedź na to pierwsze nie jest prosta i wymaga bliższego poznania zawartych w tym suplemencie składników. Natomiast na drugie z postawionych pytań odpowiedzieć można bardzo krótko: 2KC działa i to bardzo!

czytaj całość »
PRZEWODNIK PO ALKOHOLACH - TEQUILLA PRZYSMAK AZTEKÓW

Tequila to bardzo ciekawy rodzaj alkoholu, głównie ze względu na sposób spożywania. Jest to odmiana mezcalu czyli – narodowej meksykańskiej wódki w kolorze słomkowym. Początki jej istnienia sięgają jeszcze czasów Azteków. 

Swoją nazwę zawdzięcza miejscu, w którym rozpoczęto jej produkcję - meksykańskiemu Miasteczku – Tequilla.

czytaj całość »
Jak pili nasi rodzice? – cz. III. Jedyne takie wino na świecie

Wina sprzedawane w czasach PRL-u osiągnęły dziś status legendarnych. Nie stało się tak jednak ze względu na ich popularność czy niezwykłą jakość. Głównym powodem, dla którego pokolenie naszych rodziców do dziś wspomina dostępne wówczas marki win, był ich okropny smak oraz różnorodność skutków ubocznych towarzyszących ich nadmiernemu spożyciu.

czytaj całość »
ROSYJSKI BRAK UMIARU. JAK OKIEŁZNAĆ SŁOWIAŃSKĄ KREW

Mundial już za nami, sportowe emocje powoli zaczynają opadać a świat wraca do rzeczywistości. Rozgrywany w Rosji turniej pozwolił nam przeżyć niezapomniane chwile a także przybliżył nieco rosyjską kulturę. Rosjanie słyną z matrioszek, baletu ale także z braku umiaru w piciu alkoholu.

czytaj całość »
Jak szybko pozbyć się kaca?

Weekendowy wieczór. Huczna impreza w gronie przyjaciół i znajomych. Jeden niewinny drink przeradza się w cztery, a następnie w sześć i tak dalej. W uczuciu rozluźnienia i euforii zapominamy o problemach dnia codziennego, oddając się bez reszty radosnej zabawie. Wszystko ładnie, pięknie, jednak następnego dnia już nie jest tak różowo. Dopada nas bezlitosny kac. Co zrobić, aby jak najszybciej się go pozbyć?

czytaj całość »
JAPOŃSKI SŁOWNIK ALKOHOLOWY. WLAKA Z KACEM W STYLU PRAWDZIWEGO SAMURAJA

SAKE

To najpopularniejszy japoński alkohol. Przez samych Japończyków nazywany jest dobrem narodowym. Jest to nic innego jak wódka ryżowa. Ze względu na niewielką zawartość alkoholu (około 17% ) trunek ten uważa się za wino. Podstawą sake jest ryż, który zawiera odpowiednią ilość skrobi. Proces fermentacji tego alkoholu trwa około sześć tygodni.

czytaj całość »
Skuteczne sposoby na kaca

Tak zwany syndrom dnia poprzedniego to dolegliwość stara jak świat. Cierpieli na nią nasi przodkowie już tysiące lat temu. Tak, jak długa jest historia dolegliwości związanych z nadużywaniem napojów wysoko procentowych, tak również długie są dzieje poszukiwania skutecznej metody leczenia syndromu dnia poprzedniego. 

czytaj całość »
PRZEWODNIK PO ALKOHOLACH: CAMPARI, CZYLI GRA WSTĘPNA WE WŁOSKIM WYDANIU

Campari to włoskiego pochodzenia aperitif, który od momentu powstania skradł serca milionom ludzi na całym świcie. Niespodziewany gorzki smak oraz karminowy kolor przyciąga ludzi odważnych, pewnych siebie a także ciągle poszukujących wrażeń i wyzwań.

Historia Campari rozpoczęła się w 1860 roku, kiedy to jego twórca  Gaspare Campari stworzył w rodzimym Mediolanie przepis niezmieniony po dziś dzień. Od tego czasu trunek wrósł w krajobraz włoskich kawiarni i klubów. W 1915 roku w centrum Mediolanu powstaje bar "Camparino", którego lokalizacja przy słynnym placu Duomo sprawia, że Campari staje się obok mody i designu jednym z symboli miasta.

czytaj całość »
Jakie są przyczyny i objawy kaca?

Odwieczna prawda głosi – wszystko byle z umiarem. Niestety, wiele osób ma z tym problem zwłaszcza, jeśli chodzi o spożywanie alkoholu. Najczęściej picie trunków wysoko procentowych w nadmiarze prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości następnego dnia, czyli do tzw. kaca poalkoholowego, określanego również, jako syndrom dnia poprzedniego lub zespół dnia następnego. Jakie są przyczyny oraz objawy powstawania w organizmie tzw. kaca? Sprawdźmy.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
Inne porady
PRZEWODNIK PO ALKOHOLACH: CAMPARI, CZYLI GRA WSTĘPNA WE WŁOSKIM WYDANIU

Campari to włoskiego pochodzenia aperitif, który od momentu powstania skradł serca milionom ludzi na całym świcie. Niespodziewany gorzki smak oraz karminowy kolor przyciąga ludzi odważnych, pewnych siebie a także ciągle poszukujących wrażeń i wyzwań.

Historia Campari rozpoczęła się w 1860 roku, kiedy to jego twórca  Gaspare Campari stworzył w rodzimym Mediolanie przepis niezmieniony po dziś dzień. Od tego czasu trunek wrósł w krajobraz włoskich kawiarni i klubów. W 1915 roku w centrum Mediolanu powstaje bar "Camparino", którego lokalizacja przy słynnym placu Duomo sprawia, że Campari staje się obok mody i designu jednym z symboli miasta.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl