Najlepszy sposób na kaca – co pomaga na kaca?

Poranek po hucznej imprezie, na której nie żałowaliśmy sobie alkoholu, nie należy do najprzyjemniejszych. Ból głowy i żołądka, wyschnięte na wiór usta, ogólne rozbicie i nieludzkie samopoczucie – chyba nie ma osoby, która by tego nie doświadczyła. Czy istnieje skuteczny i sprawdzony sposób na kaca?

czytaj całość »
Urlop od kieliszka zbawienny dla naszego organizmu

Co tu dużo kryć, dla Polaka chcącego napić się alkoholu okazja zawsze się znajdzie. Niestety, dla wielu miłośników imprezowania tych alkoholowych usprawiedliwień jest coraz więcej, co z czasem przekłada się na zły stan ich zdrowia. A może by tak wziąć urlop od kieliszka i zregenerować nadwyrężony organizm. Sprawdzamy na podstawie badań naukowych, co dzieje się z ciałem człowieka po odstawieniu napojów wysoko procentowych.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: Absynt – legendarna wróżka znienawidzona przez świat

Trudno obecnie wskazać inny rodzaj alkoholu, wokół którego narosłoby tyle legend, kontrowersji oraz mitów. Pili go najwięksi artyści tego świata, przypisując mu magiczne, a wręcz mistyczne właściwości. Przez blisko 100 lat był zakazany w wielu krajach na całym świecie. Stał się alkoholowym wrogiem publicznym numer jeden, jako domniemana przyczyna licznych zbrodni, brutalnych morderstw, ataków szaleństwa oraz wszelkiego rodzaju zła dotykającego człowieka. Dziś, po dekadach banicji, wraca do łask smakoszy alkoholowych uniesień.

czytaj całość »
Kiedy mija kac? Brytyjczycy już wiedzą…

Kiedy mija kac? Trudno powiedzieć. Wszystko zależy od ogólnej kondycji organizmu, ilości wypitego alkoholu, jego rodzaju oraz wielu innych czynników, z których jednym z głównych jest bez wątpienia poziom enzymu dehydrogenazy alkoholowej w organizmie. Tego, ile godzin z życia zabiera kac, postanowili się dowiedzieć Brytyjczycy, jakby nie patrzeć, jeden z najbardziej imprezowych narodów europejskich.

czytaj całość »
Jak radzić sobie z bólem głowy i żołądka w czasie kaca?

O szkodliwości nadużywania alkoholu napisano już wiele i chyba nie ma większego sensu rozwodzić się dalej nad tym tematem. Porozmawiajmy raczej o dolegliwych skutkach i leczeniu objawów zatrucia alkoholowego, w tym przede wszystkim o najczęstszych symptomach dnia poprzedniego, a więc o uporczywym bólu głowy oraz dolegliwościach żołądkowych.

czytaj całość »
Ból głowy po alkoholu. Szukamy winnych.

Niemcy nazywają to Katzenjammer (pisk kociaków), Norwegowie skarżą się na „jeg her tommermenn” (drwali w głowie), Brytyjczycy lewitują pod wpływem „hangover” (stan nieważkości), natomiast Francuzi otrzymują w nagrodę za alkoholowe szaleństwa „gueule de bois”, czyli „drewniany ryj”. Nas w kraju nad Wisłą męczy zwykły, pospolity kac. Jednak, jakkolwiek by tego nie nazwać, odwieczny problem, który łączy te wszystkie stany świadomości i jest nieprzyjemną reperkusją dnia poprzedniego, to ból głowy. Kto lub co, oprócz oczywiście nas samych, jest za niego odpowiedzialny?

czytaj całość »
Jakie są przyczyny i objawy kaca?

Odwieczna prawda głosi – wszystko byle z umiarem. Niestety, wiele osób ma z tym problem zwłaszcza, jeśli chodzi o spożywanie alkoholu. Najczęściej picie trunków wysoko procentowych w nadmiarze prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości następnego dnia, czyli do tzw. kaca poalkoholowego, określanego również, jako syndrom dnia poprzedniego lub zespół dnia następnego. Jakie są przyczyny oraz objawy powstawania w organizmie tzw. kaca? Sprawdźmy.

czytaj całość »
Skuteczne sposoby na kaca

Tak zwany syndrom dnia poprzedniego to dolegliwość stara jak świat. Cierpieli na nią nasi przodkowie już tysiące lat temu. Tak, jak długa jest historia dolegliwości związanych z nadużywaniem napojów wysoko procentowych, tak również długie są dzieje poszukiwania skutecznej metody leczenia syndromu dnia poprzedniego. 

czytaj całość »
Jak szybko pozbyć się kaca?

Weekendowy wieczór. Huczna impreza w gronie przyjaciół i znajomych. Jeden niewinny drink przeradza się w cztery, a następnie w sześć i tak dalej. W uczuciu rozluźnienia i euforii zapominamy o problemach dnia codziennego, oddając się bez reszty radosnej zabawie. Wszystko ładnie, pięknie, jednak następnego dnia już nie jest tak różowo. Dopada nas bezlitosny kac. Co zrobić, aby jak najszybciej się go pozbyć?

czytaj całość »
Jak pili nasi rodzice? – cz. III. Jedyne takie wino na świecie

Wina sprzedawane w czasach PRL-u osiągnęły dziś status legendarnych. Nie stało się tak jednak ze względu na ich popularność czy niezwykłą jakość. Głównym powodem, dla którego pokolenie naszych rodziców do dziś wspomina dostępne wówczas marki win, był ich okropny smak oraz różnorodność skutków ubocznych towarzyszących ich nadmiernemu spożyciu.

czytaj całość »
Co jeść na kaca – śniadanie i nie tylko

Każdy, kto choć raz w życiu porządnie zabalował, doskonale wie, że kac nie ma litości ani dla mężczyzn, ani dla kobiet. I chociaż zdarzają się osoby, które są odporne na tę przykrą dolegliwość, to jednak większość z nas musi się z nią zmierzyć praktycznie zawsze, kiedy zdrowy umiar utonął w następnej kolejce. Na szczęście wystarczy odpowiedni posiłek na drugi dzień, który złagodzi sporą część objawów kaca.

czytaj całość »
Jak złagodzić kaca?

Aż nazbyt często, świetna zabawa w gronie znajomych przy suto zakrapianym stole kończy się przykrymi konsekwencjami, które następnego dnia uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. I chociaż wiemy o tym, że kac jest wiernym towarzyszem imprez, to raczej nie powstrzyma nas to przed planowaną zabawą. Możemy tylko szukać sposobów na to, jak go później złagodzić.

czytaj całość »
CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE… POLSKA HISTORIA MIODU PITNEGO

Miód pitny uznawany jest za najstarszy trunek alkoholowy na świecie. Odkryto go w Chinach około 9 tysięcy lat temu. W starożytności raczyli się nim Rzymianie, Grecy, Celtowie czy Germanie. Pomimo, że historia tego trunku w Polsce rozpoczęła się „zaledwie” tysiąc lat temu lecz z większymi lub mniejszymi przerwami trwa do dziś.

czytaj całość »
MUSUJĄCA ZABAWA W SZAMPAŃSKIM STYLU

Szampan to najbardziej znane wino na świecie. Swoją nazwę zawdzięcza Szampanii- regionowi, który od 1911 r. ma wyłączne prawo do nazywania tak swoich produktów. Producenci z innych regionów Francji czy też świata muszą zadowolić się mianem wina musującego.

czytaj całość »
Trochę egzotyki czyli ekstremalne sposoby na kaca, jakich nie znacie.

Tak w przypadku kaca, jak i w innych sytuacjach, najczęściej używamy tego, co jest dostępne pod ręką – niekoniecznie dosłownie, ale kulturowo. I właśnie te rzeczy, w ekstremalnych przypadkach, mogą przyprawić o większe – niż te kacowe – mdłości. Jakie są egzotyczne sposoby na kaca? Zaczniemy łagodnie, ale emocje będą rosły. 

czytaj całość »
L-cysteina – super wsparcie w alkoholowej detoksykacji

Po mniej lub bardziej upojnej nocy alkoholowej Ty odpoczywasz, a wątroba zmaga się z tym, co Ciebie wcześniej wprawiło w dobry nastrój. Alkohol, a w zasadzie to, co powstaje w wyniku jego rozpadu, przez organizm traktowane jest jak pewnego rodzaju trutka. A zatrucie trzeba skutecznie zniwelować. Nie byłoby to możliwe bez l-cysteiny.

czytaj całość »
PRZEWODNIK PO ALKOHOLACH: CAMPARI, CZYLI GRA WSTĘPNA WE WŁOSKIM WYDANIU

Campari to włoskiego pochodzenia aperitif, który od momentu powstania skradł serca milionom ludzi na całym świcie. Niespodziewany gorzki smak oraz karminowy kolor przyciąga ludzi odważnych, pewnych siebie a także ciągle poszukujących wrażeń i wyzwań.

Historia Campari rozpoczęła się w 1860 roku, kiedy to jego twórca  Gaspare Campari stworzył w rodzimym Mediolanie przepis niezmieniony po dziś dzień. Od tego czasu trunek wrósł w krajobraz włoskich kawiarni i klubów. W 1915 roku w centrum Mediolanu powstaje bar "Camparino", którego lokalizacja przy słynnym placu Duomo sprawia, że Campari staje się obok mody i designu jednym z symboli miasta.

czytaj całość »
JAPOŃSKI SŁOWNIK ALKOHOLOWY. WALKA Z KACEM W STYLU PRAWDZIWEGO SAMURAJA

SAKE

To najpopularniejszy japoński alkohol. Przez samych Japończyków nazywany jest dobrem narodowym. Jest to nic innego jak wódka ryżowa. Ze względu na niewielką zawartość alkoholu (około 17% ) trunek ten uważa się za wino. Podstawą sake jest ryż, który zawiera odpowiednią ilość skrobi. Proces fermentacji tego alkoholu trwa około sześć tygodni.

czytaj całość »
Inne porady
L-cysteina – super wsparcie w alkoholowej detoksykacji

Po mniej lub bardziej upojnej nocy alkoholowej Ty odpoczywasz, a wątroba zmaga się z tym, co Ciebie wcześniej wprawiło w dobry nastrój. Alkohol, a w zasadzie to, co powstaje w wyniku jego rozpadu, przez organizm traktowane jest jak pewnego rodzaju trutka. A zatrucie trzeba skutecznie zniwelować. Nie byłoby to możliwe bez l-cysteiny.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl