L-cysteina – super wsparcie w alkoholowej detoksykacji

Aminokwas reaktywny

Ogólnie rzecz biorąc, l-cysteina wspiera odporność, spowalnia procesy starzenia, chroni komórki ciała przed uszkodzeniami. Pomaga budować włosy, paznokcie, skórę, chrząstki stawów. Ponadto zwiększa płodność u mężczyzn. Można by było jeszcze długo wymieniać prozdrowotne właściwości  l-cysteiny. Ale nas szczególnie interesuje jedna z jej niesamowitych właściwości – silne działanie detoksykujące.

Zacznijmy więc od początku. L-cysteina to aminokwas (substancja białkowa) naturalnie wytwarzany przez nasze organizmy. W zasadzie jest niezbędna, by ciało mogło normalnie funkcjonować. Nazywana jest aminokwasem reaktywnym, ponieważ odpowiada za detoksykację i regenerację. Ale, co ważne, nie chodzi tu o samą l-cysteinę, ale o białka które buduje. Mowa o glutationie, najważniejszym przeciwutleniaczu odpowiedzialnym za procesy detoksykacyjne.

Nie tylko Twoja wątroba Ci podziękuje.

Glutation jest najbardziej aktywny tam, gdzie mogą gromadzić się, działać lub być przetwarzane toksyny – nie tylko w wątrobie, ale i nerkach, trzustce, sercu, a nawet mózgu. Jak dobrze widać, na liście znajdują się organy najmocniej obciążane działaniem alkoholu. Glutation składa się z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny i właśnie l-cysteiny. To ona w tej trójce pełni najważniejszą rolę – decyduje o tym, ile glutationu syntezować.

Zwiększając spożycie l-cysteiny, która jest najlepiej przyswajalna w towarzystwie witaminy C, dajemy super wsparcie naszej wątrobie. Dzięki niej procesy detoksykacji przebiegają sprawniej. A o to przecież chodzi – żeby jak najszybciej wrócić do formy.

Inne porady
L-cysteina – super wsparcie w alkoholowej detoksykacji

Po mniej lub bardziej upojnej nocy alkoholowej Ty odpoczywasz, a wątroba zmaga się z tym, co Ciebie wcześniej wprawiło w dobry nastrój. Alkohol, a w zasadzie to, co powstaje w wyniku jego rozpadu, przez organizm traktowane jest jak pewnego rodzaju trutka. A zatrucie trzeba skutecznie zniwelować. Nie byłoby to możliwe bez l-cysteiny.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl