JAPOŃSKI SŁOWNIK ALKOHOLOWY. WALKA Z KACEM W STYLU PRAWDZIWEGO SAMURAJA

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

AKI

Aki to miasto położone w regionie Kochi, w Japonii, na wyspie Sikoku. To stamtąd pochodzi najlepsze oraz najbardziej znane sake. Jest to miasto na leżące nad Oceanem Spokojnym. Położenie wyspy sprzyja uprawie najlepszej jakość ryżu. 

FUTSUKAYOI

Kac. Bezlitosny ból głowy, żołądka oraz ogólne zmęczenie organizmu. Dosłowne tłumaczenie oznaczałoby „pijany przez dwa dni”  lub „pijany długi czas”.

UMEBOSHI

Najstarszy japoński lek na kaca. Tłumacząc dokładnie oznacza suszoną śliwkę chodź w rzeczywistości jest to specyficzny gatunek marynowanej moreli. Ma słony smak wydobyty podczas fermentacji. Według legendy japońscy samuraje byli zaopatrywani w umeboshi, które nie tylko pomagały leczyć kaca ale także bitewne rany.

OSHIRUKO

Popularny lek na dolegliwości żołądkowe w tym także na kaca. Jest to słodka zupa gotowana na bazie fasoli azuki z dodatkiem cukru imbirowego. Dzięki niej organizm szybciej pozbywa się toksyn ze względu na jej właściwości moczopędne.

MISO

Uwielbiana przez młodzież zupa, spożywana po imprezach mocno zakrapianych alkoholem. Pomaga na bóle żołądka i wspomaga procesy trawienne. Zaletą miso jest jej duża popularność dzięki czemu możemy znaleźć ją w większości restauracji z ceną przystępną dla każdego. Podawane jest w 3 wariantach, z zależności od pogody panującej na zewnątrz:

  • Miso czerwone- polecane w ciepłe, spokojne dni
  • Miso jasne- spożywane przez Japończyków w gorące i upalne chwile
  • Miso ciemne- polecane zimą

Samuraj miał przy sobie umeboshi, my polecamy znacznie szybszy w działaniu i łatwiejszy w przechowywaniu sposób na morderczego kaca. Po prostu 2KC.

Inne porady
L-cysteina – super wsparcie w alkoholowej detoksykacji

Po mniej lub bardziej upojnej nocy alkoholowej Ty odpoczywasz, a wątroba zmaga się z tym, co Ciebie wcześniej wprawiło w dobry nastrój. Alkohol, a w zasadzie to, co powstaje w wyniku jego rozpadu, przez organizm traktowane jest jak pewnego rodzaju trutka. A zatrucie trzeba skutecznie zniwelować. Nie byłoby to możliwe bez l-cysteiny.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl