Parę słów o syndromie dnia następnego

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

Organizm ludzki przekształca alkohol etylowy w aldehyd octowy, następnie w kwas octowy, na końcu w dwutlenek węgla. Aldehyd octowy jest 10 razy bardziej toksyczny niż etanol.

Alkohol etylowy po spożyciu szybko i całkowicie wchłania się z przewodu pokarmowego, łatwo przenika przez błony komórkowe i dostaje się do krwiobiegu. Zasadniczy proces wchłaniania alkoholu następuje w żołądku (20-25%) i jelicie cienkim (75-80%).

W niezmienionej postaci wydalany jest z organizmu w niewielkim stopniu:

  • 2% z moczem,
  • 2% z powietrzem wydychanym,
  • około 1% przez parowanie,
  • pozostałe 95% metabolizowane jest przez organizm.

Jako przyczyny kaca wymieniane są:

  • hipoglikemia, odwodnienie, zatrucie organizmu aldehydem octowym,
  • niedobór glutaminy i witaminy B 12.
Dzięki przyjmowaniu 2KC w trakcie spożywania alkoholu objawy związane z obecnością toksycznego aldehydu octowego, takie jak ból głowy, wymioty, nudności, zaczerwienienie twarzy, senność, nie występują lub są wyraźnie zmniejszone.

Składniki zawarte w preparacie nie dopuszczają do nagromadzenia i wzrostu stężenia substancji toksycznych.

2KC parę słów o składzie

Witamina C – jest bardzo silnym antyoksydantem, który radzi sobie z wolnymi rodnikami.

Glukoza– alkohol wypłukuje z organizmu cukier, uczucie znużenia i zmęczenia to właśnie niski jego poziom we krwi. Glukoza da „zastrzyk” energii

Kwas bursztynowy - Jeżeli w organizmie jest za mało kwasu bursztynowego odczuwamy zmęczenie, znużenie, psuje się samopoczucie. Dostarczenie go organizmowi pomoże w odbudowie dobrego samopoczucia i odzyskaniu energii.

Kwas fumarowy – bierze udział w detoksykacji organizmu, posiada właściwości kardioochronne.

Wyciąg z opuncji – stymuluje powstawanie białek szoku cieplnego, co osłabia dolegliwości spowodowane nadmiernym spożyciem alkoholu. Zmniejsza ryzyko i łagodzi objawy kaca, takie jak: nudności, ból głowy, jadłowstręt, suchość w ustach, zawroty głowy. Prawdopodobnie dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ogranicza powstawanie stanu zapalnego po spożyciu alkoholu.

Niacyna, Kwas pantotenowy, Ryboflawina, Tiamina (witaminy z grupy B) – pomagają oczyszczać organizm, zmniejszają dolegliwości związane z wypiciem zbyt dużej ilości napojów wyskokowych. W warunkach szpitalnych witaminy z grupy B podawane są nietrzeźwym pacjentom wraz z elektrolitami.

Glicyna – aminokwas biogenny, wpływający na funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie działa na pamięć i koncentrację.

L-cysteina – wykazuje właściwości antyoksydacyjne, oczyszcza ludzki organizm z toksycznych substancji i wolnych rodników tlenowych i czynników chorobotwórczych. Chroni organizm przed zatruciem aldehydem octowym.

Tauryna – związek kojarzony z „Byczą siłą”. Jest podstawowym transporterem keratyny do mięśni. Pełni również funkcję neuroprzekaźnika. Inne jej właściwości: detoksykacja, stabilizacja błony komórkowej, transmisja sygnałów metabolicznych, wzmacnianie siły skurczu mięśnia sercowego, osmoregulacja (utrzymywanie prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej), ochrona siatkówki oka przed skutkami stresu oksydacyjnego oraz związkami toksycznymi.

Potas – w trakcie spożywania alkoholu wypłukiwane są cenne minerały, m.in. potas, co znacząco zaburza równowagę elektrolityczną. Spadek potasu objawia się: nieregularnym biciem serca, bólem głowy, osłabieniem, spowolnioną.

Inne porady
Zatrucie alkoholowe – jak z nim walczyć?

Statystycznie dorosły Polak rocznie wypija ponad 10 litrów czystego alkoholu. Na ważnych i większych imprezach sięgamy po wódkę, podczas posiłków i zjazdów rodzinnych pijemy wino, natomiast w trakcie imprez ze znajomymi najczęściej chwytamy za piwo. Nie ważne co pijemy ale ile. Często bywa, że się upijemy, a następnego dnia musimy zmierzyć się z objawami kaca. Jak z nimi walczyć?

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl