Jakie są przyczyny i objawy kaca?

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

Poranny kociokwik

Słowo „kac” zostało zaczerpnięte od niemieckiego określenia „Katzenjammer” („koci jęk”). Wytypowanie jednego winowajcy objawów kaca nie jest proste, jednak głównym sprawcą całego zamieszania jest oczywiście etanol znajdujący się w napojach alkoholowych, który odpowiada za stan tzw. upojenia alkoholowego. Często nie wiemy jak pić, aby nie mieć kaca, a skutki tego na drugi dzień są zazwyczaj fatalne.

Najczęstsze dolegliwości towarzyszące kacowi, to:

  • ból głowy,
  • pragnienie,
  • światłowstręt i nadwrażliwość na hałas,
  • nudności i biegunka,
  • uczucie rozbicia,
  • apatia,
  • problemy z koncentracja,
  • bezsenność,
  • osłabienie,
  • brak łaknienia lub nadmierny apetyt,
  • dreszcze i nadmierna potliwość,
  • zaburzenia funkcji motorycznych organizmu,
  • depresja i rozdrażnienie.

Objawy kaca mają najczęściej związek z zaburzeniami psychicznymi, ruchowymi oraz somatycznymi, które w dużym stopniu osłabiają codzienną aktywność człowieka.

Jak powstaje kac?

Jako główne przyczyny kaca wymienia się najczęściej hipoglikemię, odwodnienie, zatrucie organizmu aldehydem octowym czy też niedobór glutaminy oraz witaminy B12. Syndrom dnia poprzedniego jest konsekwencją skomplikowanych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie w wyniku spożywania alkoholu etylowego. Metabolizm etanolu w 90 proc. zachodzi w wątrobie w wyniku przemian z udziałem dehydrogenezy alkoholowej, a także enzymów mikrosomalnych. Podstawowym metabolitem jest aldehyd octowy, 10-krotnie bardziej toksyczny niż sam etanol, który zostaje zmieniony na octan lub acetylokoenzym A. Pozostała cześć alkoholu trafia do serca, a następnie do płuc, które mogą wydalić jedynie od 2 do 10 proc. spożytego alkoholu. Pozostała część trafia do krwioobiegu, a wraz z nim do wszystkich najważniejszych organów wewnętrznych, w tym także do mózgu. Im więcej substancji chemicznych, obok etanolu, znajduje się w alkoholu, tym intensywniejsze będą objawy zatrucia alkoholowego, a więc kaca.

Częstomocz bez kontroli

Picie alkoholu zwiększa ilość oraz częstotliwość wydalania moczu z organizmu, ponieważ hamuje wytwarzanie hormonu antydiuretycznego (wazopresyny) odpowiedzialnego m.in. za prawidłową regulację wydzielania moczu. Zbyt duża eliminacja wody oraz soli mineralnych wraz z moczem prowadzi najczęściej do odwodnienia, którego efektem jest zazwyczaj uczucie słabości, zawroty i bóle głowy, zaburzenia pamięci oraz problemy z koncentracją.

Kac to nic dobrego zarówno dla naszego zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Najskuteczniejszym sposobem w zapobieganiu kaca jest oczywiście rezygnacja ze spożywania napojów wysoko procentowych. Jednak, jeżeli już musimy sięgnąć po alkohol, róbmy to mądrze, np. nie mieszając różnych rodzajów alkoholi oraz robiąc sobie częste przerwy pomiędzy kolejnymi toastami.

 

Inne porady
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl