Walczysz z kacem? Powinieneś mieć to w lodówce!

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

O tym, jak się przygotować na wieczorne szaleństwa alkoholowe napisano już wiele. Ale czy rzeczywiście można się na nie przygotować w stu procentach? Trudno powiedzieć. My skupmy się na porannym leczeniu kaca tym, co akurat mamy pod ręką.

Jak zwalczyć kaca domowymi sposobami?

Domowe sposoby na walkę z kacem na pewno nie zaszkodzą, a mogą jedynie pomóc każdemu cierpiącemu na światłowstręt, bóle głowy, mięśni i mdłości, czyli, ogólnie rzecz biorąc, na zaawansowane delirium tremens. Oto kilka z nich, wypróbowanych na własnej skórze.

Życiodajny sok naturalny

Powiem tak, wszelkie kiszonki, które zazwyczaj posiadamy w naszych domach, to najbardziej niedoceniane i zapomniane mikstury, które nie tylko oczyszczają organizm ludzki z wszelkich toksyn, ale również wzmacniają jego odporność, chronią przed grzybicami, migrenami i przeziębieniami. Dzieje się tak za sprawą dobroczynnych bakterii probiotycznych, które biorą udział w procesie fermentacji. Szczepy tych drobnoustrojów niezwykle korzystnie wpływają na florę bakteryjną naszych jelit. Jeśli więc posiadasz w lodówce ogórki kiszone lub kiszoną kapustę, sok z nich może uratować Ci życie. Ten naturalny probiotyk zapewnia skuteczną ochronę całego organizmu, a szklanka soku z kiszonki na kaca przyniesie odczuwalną ulgę.

Biały nektar znany od tysięcy lat

Jak zwalczyć kaca domowymi sposobami? Napij się kefiru! Jego historia sięga przeszło 3 tys. lat, a pito go głównie na Kaukazie, w regionie uważanym wówczas za krainę długowieczności. Przodkowie z pogranicza Europy, Azji i Bliskiego Wschodu nie mogą się przecież mylić.

Teraz uwaga… Kefir zawiera niewielką dawkę alkoholu! Jest to poziom w granicach 0,08 -2 proc. Proces fermentacji sprawia, że im kefir jest dojrzalszy, tym mniejszy jest w nim poziom laktozy, a więc cukru mlecznego. To dobra wiadomość nie tylko dla osób z potężnym kacem, ale również dla tych z nietolerancją laktozy. Fermentacja powoduje rozpad niektórych białek mleka, co czyni go łatwostrawnym dla organizmu. Kefir pomaga w oczyszczaniu organizmu poprzez zwiększoną perystaltykę jelit. Zawiera on w sobie blisko 30 szczepów korzystnych bakterii mlekowych, jak np.: lactobacillus brevis, casei, plantarum, streptococcus cremoris i lactis oraz drożdże z rodziny saccharomyces. Taki koktajl dostarczy organizmowi odpowiednią dawkę pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych.

Czerwona moc witamin i minerałów

Temat „skuteczne, domowe sposoby na walkę z kacem” można uznać za zamknięty, po omówieniu naszego ostatniego bohatera, który powinien się znaleźć w lodówce każdego imprezowicza. Dobrej jakości sok pomidorowy to bogate źródło likopenu i beta karotenu, a także licznych witamin z grupy C, A, B2, B6, E, K oraz potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza oraz wiele, wiele innych potrzebnych organizmowi składników. Wpływa on korzystnie na układ pokarmowy, wspomaga trawienie i regulację pracy jelit, a także działa łagodząco na bóle migrenowe. Co ciekawe, sok pomidorowy zawiera większą ilość zdrowotnego likopenu niż świeże pomidory. Dzieje się, ponieważ proces obróbki termicznej zwiększa jego stężenie oraz właściwości antyoksydacyjne.

Oczywiście, o tym, że alkohol wypłukuje z naszego ciała ostatnie krople wody i że picie jej na kaca to podstawa dojścia do siebie, nie trzeba chyba nikomu przypominać?

Inne porady
Zatrucie alkoholowe – jak z nim walczyć?

Statystycznie dorosły Polak rocznie wypija ponad 10 litrów czystego alkoholu. Na ważnych i większych imprezach sięgamy po wódkę, podczas posiłków i zjazdów rodzinnych pijemy wino, natomiast w trakcie imprez ze znajomymi najczęściej chwytamy za piwo. Nie ważne co pijemy ale ile. Często bywa, że się upijemy, a następnego dnia musimy zmierzyć się z objawami kaca. Jak z nimi walczyć?

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl