TAJEMNICE KWASU BURSZTYNOWEGO

kwas bursztynowy

„Różnica między wielbłądem a człowiekiem: wielbłąd może pracować nie pijąc cały tydzień; człowiek może przez tydzień pić nie pracując”,

powiedział kiedyś Julian Tuwim. Często zdarza się jednak, że po odpracowaniu „jak wielbłąd” całego tygodnia, w piątkowy wieczór sięgamy po ten jeden kieliszek za dużo, a dzień następny niechybnie jawi się jako „day after”. Nieprzyjemne skutki spożywania napojów alkoholowych nie są powodowane  samym alkoholem. „Winnym” jest aldehyd octowy - trucizna, powstająca w wątrobie podczas metabolizmu alkoholu etylowego. Zanim organizm upora się z całkowitym usunięciem go z organizmu czyni spore spustoszenia, powodując, no cóż, delikatnie mówiąc, nienajlepsze samopoczucie.

Sposobów uniknięcie nieprzyjemnych skutków picia alkoholu jest wiele, a jednym z nich jest przyjmowanie preparatów zawierających kwas bursztynowy.

WŁAŚCIWOŚCI KWASU BURSZTYNOWEGO

Właściwości „bałtyckiego złota” znane i cenione są od starożytności. Jeszcze dziś można spotkać bursztynowe wisiorki, którym przypisywało się magiczną moc w epoce kamienia. Starożytni Rzymianie uważali, że bursztyn ma moc ochronną. Noszony na szyi miał zwalczać gorączkę, zapobiegać zapaleniu migdałów, czy leczyć ból gardła.

Średniowieczni mnisi wierzyli w moc działania bursztynowej nalewki na piwie, która miała łagodzić dolegliwości żołądkowe, arabscy lekarze zalecali swoim pacjentom jako łagodzenie biegunek. W Azji bursztyn bałtycki zmieszany z opium, uważany był za skuteczny środek uspokajający i przeciwbólowy.

W Polsce bursztyn nosiło się  w ochronie przed urokami, stosowano w leczeniu reumatyzmu, chorób serca, układu krążenia, czy astmie.

 „W Kaliningradzie najlepszy na kaca jest kwas bursztynowy”

Najcenniejszym składnikiem „bałtyckiego złota” jest kwas bursztynowy, który reguluje stan fizjologiczny organizmu na poziomie komórkowym, regulując i pobudzając ich odbudowę.

Kwas bursztynowy postrzegany jest jako biostymulator – pobudza system nerwowy, reguluje pracę nerek i jelit, jest środkiem przeciwzapalnym i antytoksycznym ochraniając organizm przed powstawaniem toksyn. Spowalnia również utratę jonów potasu, działa również jako antyutleniacz.

Jeżeli w organizmie jest za mało kwasu bursztynowego odczuwamy zmęczenie, znużenie, psuje się nasze samopoczucie.

Przyjmowanie środków zawierających kwas bursztynowy przed spożyciem alkoholu ochroni organizm przed wchłonięciem toksyn, przyspieszy metabolizm zarówno alkoholu, jak i ciężkostrawnych składników pożywienia, po które często sięgamy przy okazji „zakrapianych” imprez. 

Inne porady
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl