
Przewodnik po alkoholach: whisky, czyli największy przysmak Anglosasów
Według podań jej recepturę opracował sam św. Patryk, patron Irlandii, który wypędził z wyspy wszystkie węże. Początkowo destylowali ją irlandzcy mnisi, następnie szkoccy gorzelnicy i amerykańscy farmerzy. Dziś uważana jest za jeden z najlepszych gatunków alkoholu na świecie. Whisky – prawdziwy symbol Anglosasów.
Z klasztorów na salony
Tak jak w przypadku naszej wódki, tak i dla whisky pierwowzorem była destylowana przez mnichów aqua vitae, czyli woda życia. Destylat ten przez wiele wieków stosowano wyłącznie w celach leczniczych. Cele spożywcze przyszły wraz z upływem czasu. W XV wieku whisky stosowano już głównie do leczenia duszy i zabijania nudy podczas długich, zimowych wieczorów.
Kamieniem milowym w historii whisky okazał się być wiek XIX i wielka plaga mszyc, które spustoszyły francuskie winnice. Z braku otrzymywanego z winogron koniaku, odbiorcy na całym świecie (głównie we Francji), zaczęli coraz chętniej sięgać po mało jeszcze znany trunek z Wysp Brytyjskich.
Obecnie whisky to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Oprócz Irlandii, whisky znalazła swój dom również w Szkocji, Stanach Zjednoczonych, a nawet w odległej Japonii, gdzie produkuje się ją w coraz większych ilościach.
Co kraj, to… inna whisky
Poszczególne – bardzo liczne – gatunki whisky różnią się pomiędzy sobą w wielu aspektach. Jednak podstawowe i najważniejsze różnice wynikają z kraju ich pochodzenia.
Irlandzka whisky zawsze destylowana jest aż trzykrotnie i po przelaniu do beczek musi leżakować pełne 3 lata. Whisky produkowana w Szkocji (tzw. Scotch) destylowana jest dwukrotnie, jednak posiada ten sam okres leżakowania w używanych (beczkach, w których wcześniej dojrzewały inne gatunki alkoholu) dębowych beczkach, co whisky irlandzka.
W odróżnieniu od whisky z Irlandii czy Szkocji, amerykańska wersja tego trunku nie powstaje wyłącznie z jęczmienia, ale głównie z kukurydzy, do której dodaje się też inne gatunki zbóż. Inna jest również ilość procesów destylacji i czas leżakowania. W Ameryce whisky destylowana jest 1 lub 2 krotnie, a do beczek przelewa się ją na okres najwyżej 2 lat.