Przewodnik po alkoholach: whisky, czyli największy przysmak Anglosasów

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

Przewodnik po alkoholach: whisky, czyli największy przysmak Anglosasów

Według podań jej recepturę opracował sam św. Patryk, patron Irlandii, który wypędził z wyspy wszystkie węże. Początkowo destylowali ją irlandzcy mnisi, następnie szkoccy gorzelnicy i amerykańscy farmerzy. Dziś uważana jest za jeden z najlepszych gatunków alkoholu na świecie. Whisky – prawdziwy symbol Anglosasów.

Z klasztorów na salony

Tak jak w przypadku naszej wódki, tak i dla whisky pierwowzorem była destylowana przez mnichów aqua vitae, czyli woda życia. Destylat ten przez wiele wieków stosowano wyłącznie w celach leczniczych. Cele spożywcze przyszły wraz z upływem czasu. W XV wieku whisky stosowano już głównie do leczenia duszy i zabijania nudy podczas długich, zimowych wieczorów.

Kamieniem milowym w historii whisky okazał się być wiek XIX i wielka plaga mszyc, które spustoszyły francuskie winnice. Z braku otrzymywanego z winogron koniaku, odbiorcy na całym świecie (głównie we Francji), zaczęli coraz chętniej sięgać po mało jeszcze znany trunek z Wysp Brytyjskich.

Obecnie whisky to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Oprócz Irlandii, whisky znalazła swój dom również w Szkocji, Stanach Zjednoczonych, a nawet w odległej Japonii, gdzie produkuje się ją w coraz większych ilościach.

Co kraj, to… inna whisky

Poszczególne – bardzo liczne – gatunki whisky różnią się pomiędzy sobą w wielu aspektach. Jednak podstawowe i najważniejsze różnice wynikają z kraju ich pochodzenia.

Irlandzka whisky zawsze destylowana jest aż trzykrotnie i po przelaniu do beczek musi leżakować pełne 3 lata. Whisky produkowana w Szkocji (tzw. Scotch) destylowana jest dwukrotnie, jednak posiada ten sam okres leżakowania w używanych (beczkach, w których wcześniej dojrzewały inne gatunki alkoholu) dębowych beczkach, co whisky irlandzka.

W odróżnieniu od whisky z Irlandii czy Szkocji, amerykańska wersja tego trunku nie powstaje wyłącznie z jęczmienia, ale głównie z kukurydzy, do której dodaje się też inne gatunki zbóż. Inna jest również ilość procesów destylacji i czas leżakowania. W Ameryce whisky destylowana jest 1 lub 2 krotnie, a do beczek przelewa się ją na okres najwyżej 2 lat.

Inne porady
Zatrucie alkoholowe – jak z nim walczyć?

Statystycznie dorosły Polak rocznie wypija ponad 10 litrów czystego alkoholu. Na ważnych i większych imprezach sięgamy po wódkę, podczas posiłków i zjazdów rodzinnych pijemy wino, natomiast w trakcie imprez ze znajomymi najczęściej chwytamy za piwo. Nie ważne co pijemy ale ile. Często bywa, że się upijemy, a następnego dnia musimy zmierzyć się z objawami kaca. Jak z nimi walczyć?

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl