Przewodnik po alkoholach: Piwo - co o nim wiemy?

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

Jest najstarszym i najpopularniejszym napojem alkoholowym na świecie. Częściej pijemy jedynie wodę i herbatę. W czasach Piastów przygotowywano je z myślą o najważniejszych uroczystościach. Obecnie najchętniej spożywa się je bez żadnej okazji. Co wiemy o piwie, napoju naszych przodków?

Piwo to nie tylko chmiel

W powszechnej opinii piwem nazywa się napój o stosunkowo niewielkiej zawartości alkoholu i dwutlenku węgla, które to składniki otrzymywane są na skutek fermentacji słodu zbożowego (najczęściej jęczmiennego lub pszenicznego) z dodatkiem wody, chmielu oraz odpowiednich drożdży. W rzeczywistości chmiel nie jest wcale składnikiem podstawowym (używa się go zaledwie od 500 lat), a słód równie dobrze może być wytwarzany z żyta, owsa, a nawet z kukurydzy.


Historia piwa – historia świata

Nie sposób dziś określić, kiedy ludzie zaczęli warzyć piwo. Najstarsze pisemne przekazy potwierdzające produkcję tego alkoholu pochodzą z Mezopotamii, sprzed ponad 6 tys. lat. Najstarszy browar, o jakim wiemy, powstał w Egipcie mniej więcej 3700 lat p.n.e. Wydaje się to niewiarygodnie dawno temu? To i tak nic w porównaniu z historią piwa na kontynencie amerykańskim. Szacuje się, że kultura wytwarzania piwa wśród jego rdzennych mieszkańców może trwać nieprzerwanie od 8 tys. lat!
Wszędzie, na przestrzeni dziejów, piwo traktowane było nie tylko jako napój poprawiający nastrój, ale i dostarczający dużej ilości energii. Jako ciekawostkę warto przytoczyć przykład jednego z indiańskich plemion ze środkowego Meksyku – wytwarzane przez nie piwo kukurydziane uważa się za jeden z sekretów niezwykłej wprost wytrzymałości tamtejszych mężczyzn, którzy należą do absolutnych rekordzistów w długodystansowych biegach przełajowych.

Ciemne, jasne, kolorowe…

Biorąc pod uwagę wielowiekową historię piwa, trudno się dziwić, że klasyfikacja jego gatunków nie należy do łatwych. Podstawowy podział piwa rozróżnia piwa górnej fermentacji (ale) oraz piwa dolnej fermentacji (lager). Do piw górnej fermentacji zaliczane są takie gatunki, jak: ale, porter, stout, bitter, alt oraz kölsch. Piwa dolnej fermentacji to z kolei pilzner, lager, porter bałtycki oraz wymagający od producenta nie lada umiejętności koźlak.
Zarówno wśród piw górnej, jak i dolnej fermentacji, znaleźć można piwa jasne (czasem wręcz białe) oraz ciemne. Jedne i drugie mogą też odznaczać się większą lub mniejszą zawartością alkoholu. Łatwą to wyłapania różnicą między poszczególnymi gatunkami piwa jest za to efekt po spożyciu zbyt dużej jego ilości. Reguła jest tu bardzo prosta – im ciemniejsze piwo, tym mocniejszy kac nas morduje. Dlatego też leczenie kaca po stout’cie lub porterze bałtyckim to wyzwanie godne największych indiańskich szamanów.

Inne porady
Zatrucie alkoholowe – jak z nim walczyć?

Statystycznie dorosły Polak rocznie wypija ponad 10 litrów czystego alkoholu. Na ważnych i większych imprezach sięgamy po wódkę, podczas posiłków i zjazdów rodzinnych pijemy wino, natomiast w trakcie imprez ze znajomymi najczęściej chwytamy za piwo. Nie ważne co pijemy ale ile. Często bywa, że się upijemy, a następnego dnia musimy zmierzyć się z objawami kaca. Jak z nimi walczyć?

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl