Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

Ciepłe i zimne, małe i duże

Koktajl, a precyzyjniej koktajl alkoholowy, jest napojem uzyskiwanym z połączenia wybranych gatunków alkoholu miksowanych w odpowiedni sposób z napojami bezalkoholowymi (tonik, sok owocowy, mleczko kokosowe) oraz z określonymi dodatkami (oliwki, cytryna, tabasco, lód). Pod względem sposobu podawania, koktajle dzielimy na koktajle zimne oraz koktajle gorące. Pod względem objętości, należałoby wśród tego rodzaju trunków wyróżnić trzy podstawowe kategorie:

  • shot – koktajl o łącznej objętości do 50 ml;
  • short drink – koktajl, którego pojedyncza porcja to od 60 do 100 ml zmiksowanego napoju alkoholowego;
  • long drink – największe z koktajli, ich objętość to co najmniej 100 ml i może dochodzić do 250 i więcej mililitrów.

Bimber, prohibicja i walki kogutów

Pochodzenie i historia koktajli do dzisiaj nie jest jasna. Według znawców tematu zaczęto je przyrządzać na kontynencie północnoamerykańskim już w XVIII wieku, co potwierdzać ma pierwsza znana definicja koktajlu zamieszczona w czasopiśmie „The Balance” 13 maja 1806 roku. Według tej teorii, koktajle oryginalnie były trunkami serwowanymi podczas niezwykle wówczas popularnych walk kogutów. Istnieje nawet legenda mówiąca o tym, że do przygotowania pierwszych porcji wykorzystano pęk piór z ogona pokonanego koguta, stąd też ma się wywodzić nazwa „koktajl” (z ang. cock-tail, czyli koguci ogon).

Sami amerykanie – potwierdzając, że koktajle to ich narodowy wynalazek – momentu ich powstania doszukują się częściej w czasach słynnej prohibicji. Wówczas to, jak przyznają, alkohol trafiający pokątnymi drogami do nielegalnych barów i tancbud był zwykle tak słabej jakości i posiadał tak nieprzyjemny aromat, że można go było spożywać jedynie po wymieszaniu z odpowiednimi dodatkami. Dodawane do słabo przefiltrowanego bimbru soki poprawiały wprawdzie jego smak, jednak nie chroniły przed ciężkim kacem, którego ten wywoływał.

Inne porady
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl