Przewodnik po alkoholach: bimber – mocny sposób na trudne czasy

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

 

Istnieją alkohole, które – jak szampan – przypisane są jedynie do niewielkiego regionu. Inne uznawane są za specjalność poszczególnych krajów czy nawet kontynentów. Jednak istnieje też taki alkohol, który jest znany, wyrabiany i spożywany powszechnie, jak świat długi i szeroki. Alkoholem tym jest bimber.

Produkt trudnych czasów

Nie ma bardziej rozpowszechnionego alkoholu niż bimber, który był i jest „pędzony” wszędzie tam, gdzie tylko dotarł człowiek. Z równie wielką pasją wytwarzają go Indianie w puszczy amazońskiej, mieszkańcy Środkowego Zachodu USA, jak i nasi rodzimi koneserzy.

Szczególnie rozwinięta i udoskonalona produkcja bimbru ma miejsce w tych krajach, które często przechodziły przez tzw. trudne czasy. A im czasy te były trudniejsze, tym lepszej jakości jest wyrabiany tam bimber. Nic więc dziwnego, że Polacy, po dwóch wojnach światowych i jednym stanie wojennym, doszli w pędzeniu bimbru do perfekcji, której inne narody mogą nam jedynie pozazdrościć.

Domowy destylat z byleczego

Aby jakiś alkohol mógł być nazwany bimbrem (również samogonem lub księżycówką) musi być wyprodukowany wyłącznie i w całości w warunkach domowych. W większości przypadków jest on efektem destylacji okresowej, a więc powstaje niejako według potrzeb wyrabiających go osób; w konkretnych, zwykle różnych pod wieloma względami porcjach (różnice mogą być zarówno w użytej podstawie czy zawartości alkoholu, jak i w smaku oraz czystości).

Do produkcji bimbru używać można całej gamy produktów. Najpopularniejszymi są bez wątpienia ziemniaki, zboże, cukier, buraki lub trzcina cukrowa. W praktyce jednak wszystko zależy od możliwości i pomysłowości bimbrowników.

Ze smakiem i bez kaca

Bimber ceniony jest na świecie nie tylko za łatwość produkcji i niski koszt uzyskania, ale także za swój smak oraz – co bardzo ważne – właściwości przyjazne konsumentom. Co kryje się pod tym enigmatycznym określeniem? Otóż, jak twierdzą eksperci, kac po dobrym bimbrze, o ile w ogóle jest, pozostaje praktycznie niezauważalny. Warunkiem jest tu jednak naprawdę wysoka jakość produktu i jego wielokrotna filtracja oraz oczyszczenie. Jeśli nie mamy pewności co do czystości bimbru, lepiej poczynić pewne kroki zaradcze i odpowiednio przygotować się do jego spożycia. Może się bowiem zdarzyć, że najpierw z nóg zwali nas sam bimber, a następnego dnia to zrobi kac.

Inne porady
Zatrucie alkoholowe – jak z nim walczyć?

Statystycznie dorosły Polak rocznie wypija ponad 10 litrów czystego alkoholu. Na ważnych i większych imprezach sięgamy po wódkę, podczas posiłków i zjazdów rodzinnych pijemy wino, natomiast w trakcie imprez ze znajomymi najczęściej chwytamy za piwo. Nie ważne co pijemy ale ile. Często bywa, że się upijemy, a następnego dnia musimy zmierzyć się z objawami kaca. Jak z nimi walczyć?

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl