Przewodnik po alkoholach: rum, czyli „kochanka marynarza”

Nie trzeba być ani piratem, ani marynarzem, ani nawet szczurem lądowym zaczytującym się w powieściach przygodowych, by wiedzieć, czym jest rum. Ten nieskomplikowany i dość mocny alkohol przeszedł do legendy jako nieodłączny towarzysz ludzi morza. Jednak swoją karierę rozpoczynał z dala od Karaibów, w czasach, gdy jedynie nieliczni ośmielali się oddalać od suchego lądu.

czytaj całość »
Jak pili nasi rodzice? – cz. II. Wódka nie zawsze czysta

Wódka była bez wątpienia najważniejszym alkoholem w czasach PRL-u. Występowała pod różnymi, dziś już legendarnymi, markami. Pito przede wszystkim czystą, ale ogromną popularność zyskała wówczas również kolorowa. Starano się za to unikać tej najtańszej, po której kac podobno był nie do opisania.

czytaj całość »
Kolczasty sposób na kaca. Cudowne właściwości opuncji figowej

Opuncja figowa, zwana również figą indyjską lub figą kaktusową, to pochodząca z Meksyku roślina o bardzo wielu właściwościach leczniczych i prozdrowotnych. Aztekowie uważali ją za świętą, swoimi owocami zachwyciła samego Krzysztofa Kolumba. Współcześnie stanowi m. in. składnik popularnych suplementów na kaca.

 

 

czytaj całość »
Alkohol, po którym głowa nie boli. Co pić, by nie mieć kaca?

Będąc prawdziwym utrapieniem ludzkości, kac stał się przedmiotem rozlicznych badań i analiz. Wiele z nich dotyczyło zależności pomiędzy jego natężeniem a alkoholem, który go wywołuje. Ci pić, by nie mieć kaca? Po jakich trunkach głowa boli nas zdecydowanie mniej i dlaczego? Oto odpowiedź na jedno z najważniejszych pytań w dziejach ludzkości.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: wódka, czyli „woda życia”

Początkowo alkohol ten nie był wcale traktowany jako trunek, ale jako doskonałe lekarstwo na wiele różnych dolegliwości. Nie wiemy dokładnie, kiedy i gdzie z aptecznych regałów trafił na szlacheckie i włościańskie stoły. Nie wiemy też, kto po raz pierwszy zaczął go w tym celu wyrabiać. Jedno wiemy na pewno – trudno o bardziej polski alkohol niż wódka.

czytaj całość »
Nie wiesz, jak zwalczyć kaca? Poszukaj dobrego źródła witaminy C!

O zbawiennym działaniu witaminy C w walce z przeziębieniem oraz o jej wpływie na poprawę układu odpornościowego słyszał chyba każdy. Mało kto jednak wie, iż oprócz tego witamina C wspomaga m. in. nasz układ krwionośny, chroni przed „złym” cholesterolem, nadciśnieniem i anemią, a także dba o nasze stawy i skórę. Co ciekawe, witamina C to również doskonałe remedium na kaca!

czytaj całość »
Jak zwalczyć kaca w trakcie, by nie mieć go po fakcie?

W końcu nadszedł ten czas! Zwarci i gotowi rozpoczynamy całonocną imprezę lub biesiadę z rodziną i przyjaciółmi. W ramach przygotowań zdążyliśmy porządnie odpocząć, nawodnić organizm i przyjąć odpowiednią dawkę witaminy C. Teraz możemy spokojnie bawić się do białego rana i to bez obaw o konsekwencje w dniu jutrzejszym. Jednak czy aby na pewno?

czytaj całość »
Kwas fumarowy, czyli nowoczesne uderzenie w kaca

Ból głowy, kołatanie serca, ogólne rozbicie i złe samopoczucie. Znasz to? Jeśli choć raz zdarzyło Ci się przesadzić z alkoholem, na pewno doświadczyłeś tych i paru innych objawów typowych dla kaca. Tradycja każe leczyć je sokiem, rosołem i dużą ilością wody. Współczesna medycyna dodaje do tej listy nowe, niezwykłe składniki. Jednym z nich jest kwas fumarowy.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: Wino – najszlachetniejszy z trunków

Choć nie tak powszechne, jak piwo i nie tak mocne, jak wódka, swoją popularnością oraz znaczeniem dla światowej kultury bije każdy inny rodzaj alkoholu na głowę. Uwielbiane przez królów i cezarów, od wieków pijane było podczas doniosłych uroczystości świeckich i religijnych. Jak wygląda historia wina – najszlachetniejszego z trunków?

czytaj całość »
Parę słów o syndromie dnia następnego

Organizm ludzki przekształca alkohol etylowy w aldehyd octowy, następnie w kwas octowy, na końcu w dwutlenek węgla. Aldehyd octowy jest 10 razy bardziej toksyczny niż etanol.

Alkohol etylowy po spożyciu szybko i całkowicie wchłania się z przewodu pokarmowego, łatwo przenika przez błony komórkowe i dostaje się do krwiobiegu.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: Piwo - co o nim wiemy?

Jest najstarszym i najpopularniejszym napojem alkoholowym na świecie. Częściej pijemy jedynie wodę i herbatę. W czasach Piastów przygotowywano je z myślą o najważniejszych uroczystościach. Obecnie najchętniej spożywa się je bez żadnej okazji. Co wiemy o piwie, napoju naszych przodków?

czytaj całość »
TAJEMNICE KWASU BURSZTYNOWEGO

„Różnica między wielbłądem a człowiekiem: wielbłąd może pracować nie pijąc cały tydzień; człowiek może przez tydzień pić nie pracując”, powiedział kiedyś Julian Tuwim. Często zdarza się jednak, że po odpracowaniu „jak wielbłąd” całego tygodnia, w piątkowy wieczór sięgamy po ten jeden kieliszek za dużo, a dzień następny niechybnie jawi się jako „day after”. 

czytaj całość »
Inne porady
Skąd się bierze kac?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie to zbyt duża dawka spożytego alkoholu w połączeniu z innymi szkodliwymi czynnikami i złymi ludzkimi nawykami. Odpowiedź bardziej złożona – skomplikowane reakcje biologiczno-chemiczne zachodzące w organizmie będące wynikiem dostarczenia do niego toksycznego etanolu. Ujmując to bardziej poetycko, kac to heroiczna walka Twojego ciała z niebezpiecznym dla zdrowia i życia alkoholem etylowym.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl