Dla odważnych
W starożytności wierzono, że kapusta to najlepszy sposób na kaca, ponieważ wiele minerałów, które się w niej znajdują, pomagają wątrobie szybko i skutecznie rozłożyć spożyty alkohol. Rdzenne ludy Ameryki Północnej za metodę walki z kacem uznawały zlizywanie potu z własnego ciała, przeżuwanie, a następnie wypluwanie go. Miał to być swoisty rytuał symbolizujący usunięcie toksyn z ciała. Średniowieczni medycy zalecali zjedzenie surowego węgorza, który miał w cudowny sposób wyssać wszelkie szkodliwe substancje z organizmu cierpiącego. Z kolei Rzymianie utrzymywali, że zjedzenie dwóch surowych sowich jaj najszybciej stawia na nogi po upojeniu alkoholowym, co, o dziwo, w niektórych społeczeństwach jest praktykowane do dziś, lecz w nieco zmienionej formie. Portorykańczycy wychodzili z założenia, że najlepsza jest profilaktyka z wykorzystaniem owoców cytrusowych takich, jak cytryna lub limonka. Przed rozpoczęciem suto zakrapianej imprezy, wcierali sobie plastry owoców w pachę tej ręki, którą zazwyczaj używali do trzymania naczynia z alkoholem. Najbardziej chyba ekstremalnym sposobem na kaca podzielił się XVII-wieczny angielski lekarz, niejaki Jonathan Goddard. Zaproponował on koktajl o nazwie „Goddard’s Drops”, w którego skład wchodziła m.in. szczypta sproszkowanej żmii, amoniaku oraz…czaszki niedawno powieszonej osoby. Nietrudno chyba sobie wyobrazić, że pomysł członka Królewskiego Kolegium Lekarzy nie spotkał się z powszechną aprobatą społeczeństwa.
Życiodajna woda
Podstawowym i przy tym naturalnym sposobem walki z syndromem dnia następnego jest, bez sprzecznie, spożywanie dużej ilości wody już w trakcie picia alkoholu. Pozwoli to zapobiec nadmiernej utraty płynów w organizmie, a także złagodzi bóle głowy oraz ogólne uczucie senności.
Znane i stosowane
Dobry sposób na kaca to jedzenie kiszonej kapusty oraz ogórków, a także picie z nich soku zarówno przed, jak i po imprezie. Oba te naturalne specyfiki zawierają mnóstwo witaminy C i tych z grupy B, a także potas, wapń oraz żelazo, które umożliwiają skuteczne oczyszczenie organizmu z wszelkich toksyn. Ponadto znajdujące się w kiszonej kapuście bakterie probiotyczne pozytywnie oddziałują na florę bakteryjną jelit, a szklanka soku z kiszonej kapusty to najskuteczniejszy sposób na ugaszenie pragnienia.
Soki witalne
Do uregulowania poziomu mikroelementów w organizmie doskonale nadają się najlepiej naturalne soki warzywne oraz pomidorowy. Zawarte w nich zasadowe pH wpływa kojąco na zakwaszony żołądek. Sok pomidorowy oprócz tego, że doskonale nawadnia, to również jest bogaty w potas, który podczas picia alkoholu zostaje wypłukany z organizmu.
Naukowo potwierdzone
Według naukowców z Institute of Medical Science oraz Uniwersytetu Krajowego w Korei Południowej, na złagodzenie objawów kaca bardzo dobrze wpływają aminokwasy oraz minerały znajdujące się w pędach i liściach młodych szparagów. Spożycie tych warzyw przed imprezą pomaga chronić komórki wątroby przed szkodliwym oddziaływanie metabolitów alkoholu.
Lecznicza herbatka
Typowym objawom kaca takim, jak np. mdłości, bóle brzucha oraz wymioty, skutecznie zapobiega imbir, stosowany przez człowieka od setek lat. Pobudza on pracę układu pokarmowego, a także przyspiesza metabolizm trawienny człowieka. Najlepsza w tym przypadku jest herbata z imbiru podawana z miodem oraz cytryną.
A według Was, która z tych metod jest najlepsza?