AFRYKAŃKIE SPOSOBY NA KACA

SPRAWDZONY ZABÓJCA KACA

Mówiąc ogólnie o kontynencie afrykańskim warto wspomnieć, że alkohol nie jest tam tak popularny jak w innych rejonach świata. Pomimo tego mają swój unikalny sposób na kaca. A jest nim… strusie jajo. Niby nic w tym niezwykłego gdyby nie jego rozmiar. Porównując, jedno jajko strusia to około 25-30 jaj kurzych. Taka porcja białka oraz tłuszczu niejednego postawi na nogi. Do tego strusie jajko zawiera bardzo dobrą kompozycję kwasów tłuszczowych. 

Strusie jajko to powszechnie przyjęty, afrykański sposób na kaca ale niektóre kraje mają własne tradycje radzenia sobie z tą przykrą dolegliwością.

RPA

W Republice Południowej Afryki strusie jajko musi być podawane w formie omleta. Mieszkańcy RPA nie przepadają za płynną formą jajecznicy, która u nas jest bardzo popularna i chętnie stosowana na kaca. Do omleta podawane jest amasi- sfermentowane mleko, które w smaku przypomina twarożek lub jogurt naturalny.

NAMIBIA

Ciekawa propozycja dla ludzi o mocnych głowach. W Namibii bowiem kaca leczy się alkoholem. Konkretnie jest to przypominający deser, koktajl z rumem oraz likierem, podany z bitą śmietaną. Poprawa samopoczucia gwarantowana, pytanie co będzie później…

SUDAN

W Sudanie sposobem na kaca są flaczki wołowe. Podawane są w formie zupy na bazie czerwonej papryki. Flaczki to także duża porcja tłuszczu, która zapewnić ma mniejszy ból brzucha.

Oprócz stosowana lokalnych rozwiązań, warto jednak wybrać nasz sprawdzony sposób na kaca, który pomoże zwalczyć skutki imprezy nawet w najdalszym zakątku świata.

Inne porady
Skąd się bierze kac?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie to zbyt duża dawka spożytego alkoholu w połączeniu z innymi szkodliwymi czynnikami i złymi ludzkimi nawykami. Odpowiedź bardziej złożona – skomplikowane reakcje biologiczno-chemiczne zachodzące w organizmie będące wynikiem dostarczenia do niego toksycznego etanolu. Ujmując to bardziej poetycko, kac to heroiczna walka Twojego ciała z niebezpiecznym dla zdrowia i życia alkoholem etylowym.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl