CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE… POLSKA HISTORIA MIODU PITNEGO

SŁODKA POLSKA HISTORIA

Miód pitny opisywany był przez podróżników przybywających do naszego kraju już za czasów      Mieszka I. Według włoskich przekazów historycznych, Polacy nie mając wina, zastępowali go „pewnym napojem z miodu, który upija ludzi znacznie bardziej niż wino”. Słodki trunek był w tamtych czasach produktem luksusowym i pijano go sporadycznie, najczęściej przy ważnych uroczystościach. Napój z miodu miał osłodzić pierwsze dni małżeństwa- stąd nazwa miesiąc miodowy. Najwięcej miodu sycono na Podhalu.

GATUNKI

Rozwój miodosytnictwa w Polsce doprowadził do wprowadzenia gatunków miodu pitnego, których nazwy powiązane są z zachowaniem proporcji rozcieńczania miodu z wodą:

  • Półtorak - gatunek zwany miodem królewskim, zawiera największą ilość alkoholu, leżakuje 8 – 10 lat,
  • Dwójniak - beczka powstaje z takiej samej ilości miodu jak i wody, dojrzewa około 4 - 6 lat,
  • Trójniak - leżakuje około 1,5- 4 lata, do jednej jednostki miodu dodawane są dwie jednostki wody,
  • Czwórniak – najbardziej wytrawny miód pitny, dojrzewający najszybciej – około 6 – 8 miesięcy.

POCZĄTEK KOŃCA SZLACHECKIEJ TRADYCJI

Z upływem czasu miód pitny jednak tracił na znaczeniu na rzecz wina czy wódki (przeczytaj także artykuł o "Wódka, czyli woda życia" lub "Wino najszlachetniejszy z trunków").

Pod koniec XVIII wieku nadal był sycony na Podhalu i Litwie, chodź i tam stawał się rzadkością. Wojny, które toczyły się wtedy na terenach Rzeczpospolitej doprowadziły do zniszczeń, w tym pasiek, bez których produkcja miodu pitnego nie była możliwa. Ówczesne polskie elity, chcąc zapobiec zaprzestania produkcji, nawoływały resztę społeczeństwa aby zajmować się syceniem miodu. To wtedy narodziła się legenda o polskim miodzie – słodki napój, narodowy trunek Polaków.

ODRODZENIE DOBRA NARODOWEGO

W 2008 r. Komisja Europejska zarejestrowała polskie miody pitne jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Natomiast podczas konkursu The Mazer Cup, polski trójniak należący do browarnika Michała Saksa został uznany najlepszym miodem pitnym na świecie.

Inne porady
L-cysteina – super wsparcie w alkoholowej detoksykacji

Po mniej lub bardziej upojnej nocy alkoholowej Ty odpoczywasz, a wątroba zmaga się z tym, co Ciebie wcześniej wprawiło w dobry nastrój. Alkohol, a w zasadzie to, co powstaje w wyniku jego rozpadu, przez organizm traktowane jest jak pewnego rodzaju trutka. A zatrucie trzeba skutecznie zniwelować. Nie byłoby to możliwe bez l-cysteiny.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl