MUSUJĄCA ZABAWA W SZAMPAŃSKIM STYLU

„Chodźcie piję gwiazdy!”- to okrzyk Dom Pierre Pérignon po pierwszej degustacji szampana. Według legendy tak rozpoczęła się świetlana przyszłość szampana. Warto dodać, że wcześniej wspomniany Don Perignon znacznie przyczynił się do rozpowszechnienia szampana na świecie. Wzmocniona butelka pozwoliła na dłuższy transport, który wcześniej przysparzał wiele problemów- butelka wybuchała od zbyt dużej ilości gazu. Z tego powodu na szampana mówimy także „diabelskie wino”.

KTO NIE RYZYKUJE, TEN NIE PIJE SZAMPANA

Najbardziej znane marki szampanów m.in. Bollinger, Krug, Heidsieck czy Roederer. tworzone są przez duże winnice we Francji nazywane Grandes Maisons. Te mniejsze, tworzą równie wyjątkowe marki szampana, mogąc pochwalić się osobistym nadzorem nad produkcją. Koszt szampana to około 150 zł za butelkę. Najdroższym typem szampana jest tzw. vintage. Do produkcji tego typu szampana używa się winogron jednego rocznika- gdy producent uzna, że w danym roku jakość winogron jest odpowiednia. W taki sposób powstaje m. in. Dom Pérignon.

250 MILIONÓW BĄBELKÓW

Wolter pisał, że „Musująca piana” jest promiennym obrazem francuskiego narodu. Smak tego trunku zależy natomiast od ilości cukru w nim zawartej. Im jest go więcej tym smak będzie słodszy i bardziej łagodny. Butelka szampana zazwyczaj zawiera około 750 ml, powinna być odpowiednio wzmocniona a także wytrzymać ciśnienie 6 atmosfer. Z wyliczeń wynika, że w butelce szampana znajduje się około 250 milionów bąbelków.

Jak pisała Nina Garcia w kultowym poradniku dla kobiet Klasyczna kobieta - „Szampan to napój uroczysty, okolicznościowy, i dlatego każda z nas powinna mieć w domu butelkę, tak na wszelki wypadek.”

Inne porady
L-cysteina – super wsparcie w alkoholowej detoksykacji

Po mniej lub bardziej upojnej nocy alkoholowej Ty odpoczywasz, a wątroba zmaga się z tym, co Ciebie wcześniej wprawiło w dobry nastrój. Alkohol, a w zasadzie to, co powstaje w wyniku jego rozpadu, przez organizm traktowane jest jak pewnego rodzaju trutka. A zatrucie trzeba skutecznie zniwelować. Nie byłoby to możliwe bez l-cysteiny.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl