Przewodnik po alkoholach: Żubrówka – wódka prosto z puszczy!

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

Produkcja Żubrówki

Wyjątkowy smak i aromat tradycyjnej Żubrówki jest wynikiem odpowiedniej mieszanki wysokoprocentowego alkoholu z maceratem trawy żubrowej, znanej w botanice pod dwoma postaciami, jako turówka wonna lub turówka leśna.

Roślina ta występuje w północnej, wschodniej i środkowej Europie, a także w umiarkowanych strefach Ameryki Północnej oraz Azji. Macerat wykonany na jej bazie nadaje wódce charakterystyczny  żółtawo-zielonkawy odcień. Firmowym znakiem trunku jest także równo przycięte źdźbło turówki, które w celach ozdobnych dodawane jest do każdej butelki tradycyjnej Żubrówki.

Jak pozyskuje się trawę żubrową?

Nie ma możliwości profesjonalnej uprawy turówki, która rośnie jedynie w naturalnych warunkach – na dziko, najczęściej w trudno dostępnych rejonach Puszczy Białowieskiej. Jej zbieractwo to przekazywana z pokolenia na pokolenie tradycja, która zawiera w sobie zarówno wiedzę pozwalającą odróżnić źdźbła żubrowej trawy od innych traw, jak i dokładną lokalizację jej występowania.

Turówkę zbiera się w praktycznie niezmieniony od setek lat sposób, czyli za pomocą noży i sierpów, w okresie lata i wczesnej jesieni. Następnie zbiory poddawane są skrupulatnej kontroli jakości i dzielone na siano do maceratu oraz na specjalnie wyselekcjonowane i przycięte źdźbła do butelek.

Żubrówka kiedyś i dziś

Metodę przemysłowego wytwarzania Żubrówki opracowano dopiero w 1926 roku przez Polmos Białystok. Jej produkcja ruszyła w 1928 roku. Dzisiaj marka należy do rosyjskiego holdingu Russian Standard Corporation i obok tradycyjnej Żubrówki, czyli wódki Bison Grass, na polskim rynku dostępne są również inne rodzaje wysokoprocentowych trunków sygnowanych przez markę, które nie zawierają w sobie dodatku turówki. Są to:

    Żubrówka Biała – czyli wódka czysta,

    Żubrówka Złota – wódka aromatyzowana na bazie kory dębu,

    Żubrówka Liście Klonu – wódka smakowa na bazie liści klonu,

    Żubrówka Kora Dębu – słodko-gorzka wódka na bazie ekstraktu z kory dębu i owoców leśnych,

    Żubrówka Pędy Sosny – lekka wódka słodko-gorzka o sosnowym aromacie.

Inne porady
Skąd się bierze kac?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie to zbyt duża dawka spożytego alkoholu w połączeniu z innymi szkodliwymi czynnikami i złymi ludzkimi nawykami. Odpowiedź bardziej złożona – skomplikowane reakcje biologiczno-chemiczne zachodzące w organizmie będące wynikiem dostarczenia do niego toksycznego etanolu. Ujmując to bardziej poetycko, kac to heroiczna walka Twojego ciała z niebezpiecznym dla zdrowia i życia alkoholem etylowym.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl