PRZEWODNIK PO ALKOHOLACH - TEQUILLA PRZYSMAK AZTEKÓW

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

FERMENTACJA, DESTYLACJA, A PÓŹNIEJ NA SALONY

Początki produkcji sięgają  XVII wieku. Z pierwotnie mało znanego trunku, po zdobyciu popularności w stanach Zjednoczonych jej popularność rozciągła się na cały świat.

Proces powstawania tequili jest złożony. By uzyskać 1 litr trunku potrzeba ok 7 kg owoców agawy. Owoce są gotowane bądź pieczone w odpowiedniej temperaturze przez 50-72 godziny. Podczas obróbki termicznej owoce miękną oddając sok, a węglowodany przekształcają się w fermentowalne cukry.

Gdy owoce wystygną oddziela się sok od miąższu. Sok trafia do kadzi z drożdżami i zaczyna się proces fermentacji. Tak powstały destylat „polaque” mający ok 5-7 % alkoholu. Ten napój znany był już za czasów Azteków i używano go do rytualnych celów.

„Polaque” poddawany jest podwójnej destylacji, w kolumnach destylacyjnych, po każdej następnej destylacji produkt zawiera coraz więcej alkoholu. Następnie trafia do drewnianych beczek gdzie dojrzewa.

 

JAK SIĘ TO PIJE I Z CZYM

Wyróżniane są dwa rodzaje tequilli – oro i bianco. Oro czyli golden tequilla – to tequilla barwiona karmelem, fruktozą, gliceryna, bądź aromatami drewna. Bianco to tzw. Silver tequilla, bezbarwna, krótko leżąca w kadziach ze stali nierdzewnej bądź przelewana zaraz po destylacji do butelek.

W Polsce popularne jest picie tequlli w formie shotów bądź jako składnik drinka.

W formie shotów z solą i cytryną (bądź limonką) lub cynamonem i pomarańczą. Może być też składnikiem drinków takich jak: Tequila Sunrise, Caramba czy Margarita.

Inne porady
Zatrucie alkoholowe – jak z nim walczyć?

Statystycznie dorosły Polak rocznie wypija ponad 10 litrów czystego alkoholu. Na ważnych i większych imprezach sięgamy po wódkę, podczas posiłków i zjazdów rodzinnych pijemy wino, natomiast w trakcie imprez ze znajomymi najczęściej chwytamy za piwo. Nie ważne co pijemy ale ile. Często bywa, że się upijemy, a następnego dnia musimy zmierzyć się z objawami kaca. Jak z nimi walczyć?

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl