Nie wiesz, jak zwalczyć kaca? Poszukaj dobrego źródła witaminy C!

Nie wiesz, jak zwalczyć kaca? Poszukaj dobrego źródła witaminy C!

 

O zbawiennym działaniu witaminy C w walce z przeziębieniem oraz o jej wpływie na poprawę układu odpornościowego słyszał chyba każdy. Mało kto jednak wie, iż oprócz tego witamina C wspomaga m. in. nasz układ krwionośny, chroni przed „złym” cholesterolem, nadciśnieniem i anemią, a także dba o nasze stawy i skórę. Co ciekawe, witamina C to również doskonałe remedium na kaca!

Niezwykłe właściwości witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest niezwykle wartościowym i ważnym dla naszego zdrowia związkiem. Wiele jego właściwości znanych nam jest od dawna, o niektórych dowiedzieliśmy się dopiero dzięki możliwościom, jakie oferuje współczesna medycyna.

Witamina C cieszy się doskonałą opinią jako środek wspomagający walkę z przeziębieniem i grypą. Oprócz tego wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne (zapobiega powstawaniu krwotoków), a zwalczając „zły” cholesterol, chroni nas przed miażdżycą i problemami z ciśnieniem tętniczym. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i bierze udział w procesie nadbudowy włókien kolagenowych, co przekłada się zarówno na sprawność naszych stawów, jak i na jędrność skóry.

Ponieważ witamina C jest jednym z najmocniejszych, znanych nam przeciwutleniaczy, stanowi również doskonały sposób na kaca. Jak to działa?

2KC zamiast wiadra zupy

Uczucie ogólnego rozbicia, bóle mięśni i – przede wszystkim – tak charakterystyczne dla kaca bóle głowy to zasługa m. in. wolnych rodników, które powstają w dużych ilościach podczas spożywania alkoholu. Ponieważ zaś w walce z wolnymi rodnikami najlepsze są przeciwutleniacze, nic w tym dziwnego, że produkty zawierające dużą ilość witaminy C od dawna uważane były za doskonały sposób na kaca.

Kiedyś ludzie walczący z kacem zapewniali sobie odpowiednie dawki witaminy C za pomocą kwaśnych zup w rodzaju kapuśniaku, żurku czy ogórkowej. Dzisiaj wystarczy do tego suplement diety 2KC w dowolnej formie, który oprócz witaminy C zawiera w sobie takie substancje, jak kwas bursztynowy oraz kwas fumarowy – obie doskonale radzące sobie z objawami kaca.

Ważne jest, aby odpowiednią dawkę tego suplementu zażyć przed, w trakcie i po spożyciu alkoholu, bo tylko w ten sposób zwarta w nim witamina C pokaże pełnię swoich możliwości.

Inne porady
Skąd się bierze kac?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie to zbyt duża dawka spożytego alkoholu w połączeniu z innymi szkodliwymi czynnikami i złymi ludzkimi nawykami. Odpowiedź bardziej złożona – skomplikowane reakcje biologiczno-chemiczne zachodzące w organizmie będące wynikiem dostarczenia do niego toksycznego etanolu. Ujmując to bardziej poetycko, kac to heroiczna walka Twojego ciała z niebezpiecznym dla zdrowia i życia alkoholem etylowym.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl