Kolczasty sposób na kaca. Cudowne właściwości opuncji figowej

Kolczasty sposób na kaca. Cudowne właściwości opuncji figowej

Opuncja figowa, zwana również figą indyjską lub figą kaktusową, to pochodząca z Meksyku roślina o bardzo wielu właściwościach leczniczych i prozdrowotnych. Aztekowie uważali ją za świętą, swoimi owocami zachwyciła samego Krzysztofa Kolumba. Współcześnie stanowi m. in. składnik popularnych suplementów na kaca.

Zdrowie w kłującym opakowaniu

Opuncja figowa pierwotnie występowała wyłącznie w krajach Ameryki Środkowej, w Stanach Zjednoczonych i w niektórych rejonach południowej Kanady. Pierwszym popularyzatorem tego niezwykłego kaktusa był Krzysztof Kolumb, który nadał mu nazwę figi indyjskiej i sprowadził do Europy. Obecnie roślina ta, oprócz kontynentu amerykańskiego i rejonu Morza Śródziemnego, uprawiana jest również w Afryce, w Indiach oraz w Australii.

Europejczycy cenili figę indyjską początkowo wyłącznie za jej liście i owoce wykorzystywane jako składniki wielu potraw i przetworów. Właściwości lecznicze kolczastej opuncji jako pierwsi odkryli Aztekowie, którzy wykorzystywali wszystkie jej jadalne części. Liście opuncji służyły im do tamowania krwotoków i zmniejszania opuchlizny, naparem z kwiatów łagodzili dolegliwości układu moczowego, a wywarem z łodyg leczyli gorączkę i malarię. Obecnie opuncja figowa wykorzystywana jest nie tylko w medycynie, ale również w kosmetyce, w dietetyce, a nawet w suplementach na kaca.

Wyciąg z opuncji podstawą w leczeniu kaca

Opuncja figowa od lat stosowana jest w leczeniu skutków nadużywania alkoholu. Zawarty w jej liściach śluz zapobiega przenikaniu etanolu przez błonę śluzową przewodu pokarmowego, a obecne w roślinie pektyny wspomagają jego regenerację. Zawarty w suplemencie diety 2KC wyciąg z opuncji (wraz z kwasem fumarowym) zmniejsza ryzyko pojawienia się objawów kaca, zapobiega występowaniu nudności, uśmierza ból głowy, chroni przed zawrotami głowy, suchością w ustach oraz przed typowym dla syndromu „dnia poprzedniego” jadłowstrętem. Antyoksydacyjne właściwości wyciągu z opuncji sprawiają również, że stan zapalny organizmu wywołany spożywaniem dużych ilości alkoholu jest mocno ograniczony – trwa krócej, a jego efekty są znacznie mniej uciążliwe.

Inne porady
Zatrucie alkoholowe – jak z nim walczyć?

Statystycznie dorosły Polak rocznie wypija ponad 10 litrów czystego alkoholu. Na ważnych i większych imprezach sięgamy po wódkę, podczas posiłków i zjazdów rodzinnych pijemy wino, natomiast w trakcie imprez ze znajomymi najczęściej chwytamy za piwo. Nie ważne co pijemy ale ile. Często bywa, że się upijemy, a następnego dnia musimy zmierzyć się z objawami kaca. Jak z nimi walczyć?

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl