Kac po amerykańsku, czyli twardziele z Zachodu kontra turyści ze Wschodu

kac po amerykańsku

Stany Zjednoczone Ameryki Północnej to kraj ogromnych przestrzeni, niezwykłych perspektyw, kontrastów kulturowych i społecznych oraz dużych ilości alkoholu. USA to także miejsce, w którym powstały naprawdę dziwne sposoby na kaca. Czy odważyłbyś się wypróbować któryś z nich?

Kacobus z Las Vegas

Obecnie leczenie kaca w USA wygląda w sposób niezwykle profesjonalny. Przykładem jest tu słynna poradnia (czy też raczej klinika na kółkach) Hangover Heaven z Las Vegas, którą założył i prowadzi dr Jason Burke. W ramach kuracji skacowani turyści ze Wschodniego Wybrzeża mogą wsiąść do specjalnie przygotowanego autobusu, gdzie otrzymują substancje nawadniające, witaminy i minerały oraz wygodne łóżko w zacisznej kabinie. Na ciężko skacowanych czekają dodatkowo kroplówki, zestawy intubacyjne oraz – rzecz jasna – fachowa opieka medyczna.

Tak w USA wygląda leczenie kaca dzisiaj. A jak było kiedyś?

Na kaca – tylko dla odważnych!

Jednym z ciekawszych amerykańskich sposobów na kaca, szczególnie modnym – o ironio – w czasach prohibicji, był koktajl o nazwie „Ostryga Prerii”. W skład owego koktajlu wchodziło surowe jajko (wbijane w całości do szklanki), łyżeczka sosu Worcestershire, nieco tabasco oraz sól i pieprz. W wersjach bardziej urozmaiconych dodawano również ocet i brandy. „Ostrygę Prerii” należało koniecznie wychylić „na raz”, tak aby język nie zdążył poczuć jej smaku. Wprawdzie niewiele wiemy o skuteczności leczenia kaca tymi koktajlami, można jednak śmiało przypuszczać, iż działały mocno prewencyjnie na każdego, kto choć raz miał z nimi „przyjemność”.

Warto przy okazji wspomnieć o mało znanym fakcie dotyczącym „Ostrygi Prerii”. Otóż koktajl ten w opisanej formie stanowił podobno modyfikację wersji wynalezionej w czasach Dzikiego Zachodu. W oryginale „Ostryga Prerii” składała się z surowego byczego jądra, które wrzucano do szklanki pełnej whisky nienajlepszego gatunku. Dziś wydaje nam się to niepojęte, jednak w tamtych czasach zarówno ludzie, jak i kac, byli znacznie twardsi niż dzisiaj.

Inne porady
Skąd się bierze kac?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie to zbyt duża dawka spożytego alkoholu w połączeniu z innymi szkodliwymi czynnikami i złymi ludzkimi nawykami. Odpowiedź bardziej złożona – skomplikowane reakcje biologiczno-chemiczne zachodzące w organizmie będące wynikiem dostarczenia do niego toksycznego etanolu. Ujmując to bardziej poetycko, kac to heroiczna walka Twojego ciała z niebezpiecznym dla zdrowia i życia alkoholem etylowym.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl