Chińczycy leczyli nim nie tylko kaca. Żeń-szeń i jego cudowne właściwości

kac, alcovit,  na kaca, alka-seltzer, objawy kaca, coś na kaca, sposób na kaca, 2kc, 2KC extreme, 2KC drink jak zwalczać kaca, środek na kaca, co na kaca, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, blog

Właściwości żeń-szenia wykorzystywane były w medycynie Dalekiego Wschodu już 4000 lat temu. W tradycji regionu żeń-szeń uznawany był za cudowne panaceum leczące niemal każdą dolegliwość. Współcześnie wyciąg z żeń-szenia znany jest jako środek wzmacniający serce, pamięć i potencję. Mało kto jednak wie, że równie dobrze radzi sobie ze zwalczaniem objawów kaca.

Żeń-szeń to bez wątpienia niezwykłe dzieło Matki Natury. Można w nim znaleźć około 200 substancji aktywnych, które nie występują w żadnej innej roślinie. Do najważniejszych z całą pewnością należą ginsenozydy, które zwiększają zdolność hemoglobiny do łączenia się z tlenem. Dzięki nasileniu tego procesu, całe nasze ciało jest lepiej dotlenione, co przekłada się na zwiększenie energii i większą zdolność naszego organizmu do wysiłku – zarówno fizycznego, jak i umysłowego.

Ginsenozydy działają również korzystnie na układ odpornościowy. Sprawiają, że nasza odporność na infekcje wzrasta, a jeśli już do jakiejś dojdzie, okres niezbędnej rekonwalescencji po chorobie zostaje wyraźnie skrócony.

Oprócz ginsenozyd, żeń-szeń zawiera również niezbędne do właściwego funkcjonowania cukry, witaminy, mnóstwo niezwykle ważnych i rzadko występujących minerałów oraz pierwiastki śladowe.

Przywraca do życia i do pożycia

Niezwykłe właściwości żeń-szenia sprawiły, że roślina ta znalazła również zastosowanie w preparatach wspomagających leczenia kaca. W suplemencie diety 2KC, gdzie występuje m. in. wraz z opuncją figową, żeń-szeń działa wzmacniająco i pobudzająco. Wspomaga zarówno funkcje umysłu (pamięć, koncentrację, percepcję), jak i fizyczne (wydolność i koordynację ruchową). Poprawia wytrzymałość fizyczną i ogólną witalność. Żeń-szeń podnosi również libido i wzmacnia potencję, która skutkiem spożycia nadmiernej ilości alkoholu zostaje zwykle osłabiona nawet na kilka dni.

Inne porady
PRZEWODNIK PO ALKOHOLACH: CAMPARI, CZYLI GRA WSTĘPNA WE WŁOSKIM WYDANIU

Campari to włoskiego pochodzenia aperitif, który od momentu powstania skradł serca milionom ludzi na całym świcie. Niespodziewany gorzki smak oraz karminowy kolor przyciąga ludzi odważnych, pewnych siebie a także ciągle poszukujących wrażeń i wyzwań.

Historia Campari rozpoczęła się w 1860 roku, kiedy to jego twórca  Gaspare Campari stworzył w rodzimym Mediolanie przepis niezmieniony po dziś dzień. Od tego czasu trunek wrósł w krajobraz włoskich kawiarni i klubów. W 1915 roku w centrum Mediolanu powstaje bar "Camparino", którego lokalizacja przy słynnym placu Duomo sprawia, że Campari staje się obok mody i designu jednym z symboli miasta.

czytaj całość »
Przewodnik po alkoholach: koktajl, czyli „koguci ogon”

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy i w jakich okolicznościach zaczęto podawać ten bardzo popularny dziś rodzaj alkoholu. Podania związane z jego przyrządzaniem wskazują na różne daty i miejsca, zgodne są jednak co do tego, że prawdziwą ojczyzną owego trunku są Stany Zjednoczone. Koktajl – czym tak naprawdę jest i co łączy go z walkami kogutów?

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl