
Właściwości żeń-szenia wykorzystywane były w medycynie Dalekiego Wschodu już 4000 lat temu. W tradycji regionu żeń-szeń uznawany był za cudowne panaceum leczące niemal każdą dolegliwość. Współcześnie wyciąg z żeń-szenia znany jest jako środek wzmacniający serce, pamięć i potencję. Mało kto jednak wie, że równie dobrze radzi sobie ze zwalczaniem objawów kaca.
Żeń-szeń to bez wątpienia niezwykłe dzieło Matki Natury. Można w nim znaleźć około 200 substancji aktywnych, które nie występują w żadnej innej roślinie. Do najważniejszych z całą pewnością należą ginsenozydy, które zwiększają zdolność hemoglobiny do łączenia się z tlenem. Dzięki nasileniu tego procesu, całe nasze ciało jest lepiej dotlenione, co przekłada się na zwiększenie energii i większą zdolność naszego organizmu do wysiłku – zarówno fizycznego, jak i umysłowego.
Ginsenozydy działają również korzystnie na układ odpornościowy. Sprawiają, że nasza odporność na infekcje wzrasta, a jeśli już do jakiejś dojdzie, okres niezbędnej rekonwalescencji po chorobie zostaje wyraźnie skrócony.
Oprócz ginsenozyd, żeń-szeń zawiera również niezbędne do właściwego funkcjonowania cukry, witaminy, mnóstwo niezwykle ważnych i rzadko występujących minerałów oraz pierwiastki śladowe.
Przywraca do życia i do pożycia
Niezwykłe właściwości żeń-szenia sprawiły, że roślina ta znalazła również zastosowanie w preparatach wspomagających leczenia kaca. W suplemencie diety 2KC, gdzie występuje m. in. wraz z opuncją figową, żeń-szeń działa wzmacniająco i pobudzająco. Wspomaga zarówno funkcje umysłu (pamięć, koncentrację, percepcję), jak i fizyczne (wydolność i koordynację ruchową). Poprawia wytrzymałość fizyczną i ogólną witalność. Żeń-szeń podnosi również libido i wzmacnia potencję, która skutkiem spożycia nadmiernej ilości alkoholu zostaje zwykle osłabiona nawet na kilka dni.